Geplaatst op
Je hoort de laatste jaren steeds meer over de klimaatdoelen die gesteld zijn voor 2030. Vroeger hoorde je spotjes als: “Beter milieu begint bij jezelf”. Maar die spotjes waren op 1 hand te tellen. De noodzaak van hervormingen is nu meer hoorbaar dan ooit in het publieke debat. Ook de overheid doet er nu veel meer aan dan vroeger. Zo is het mogelijk om voor tal van vergroenende maatregelingen aan je woning een aardige subsidie van overheidswege te krijgen. Doe dus mee aan het behalen van de klimaatdoelen. Lees over de verschillende dingen die je thuis kunt doen.
Goede isolatie in je woning
Het is heerlijk om aan de slag te gaan in je woning en te zorgen dat er veel dingen verbeteren. Zo zijn nog lang niet alle woningen in Nederland uitgerust met een gedegen isolatie. Dat maakt dat warmte en koelte in het binnenklimaat snel ongedaan gemaakt worden door het klimaat buiten. Een goede isolatie voorkomt dat voor het grootste deel. Dat scheelt ook weer een boel energieverbruik tijdens het verwarmen of koelen van de ruimte. Veel mensen weten het niet, maar je kunt als je de ramen wilt vervangen voor betere, in termen van isolatiewaarde, ook kiezen voor plexiglas. Het voordeel daarvan is dat het veel lichter en gemakkelijker te bewerken is dan regulier glas. Ook heeft plexiglas een hogere isolatiewaarde. Dus dat past helemaal in het plaatje van goede isolatie in je woning. Dokter Plexiglas adviseert je graag over de toepassingen van plexiglas.
Warmtepomp
De laatste jaren hoor je meer en meer over de warmtepomp die een zeer goede bijdrage zou leveren aan het verminderen van het energieverbruik van een woning. Je kunt gemakkelijk een warmtepomp laten installeren. Deze haalt dan vervolgens de warmte uit de omgeving van je woning. Dat scheelt een boel.
Zonnepanelen op je dak
We kennen onderhand de zonnepanelen, er liggen er veel op de daken van de huizen in dorpen en steden. Het is een uitstekende manier om aan een flinke hoeveelheid energie te komen. In veel gevallen is het zelfs mogelijk om een gedeelte van de stroom die opgewekt wordt te leveren aan de energiemaatschappij.
Ecologisch verantwoorde keuzes
Wat ook erg helpt zijn de verantwoorde keuzes die je kunt maken als consument zijnde. Denk bijvoorbeeld aan de papieren bekers en kartonnen rietjes en niet die van plastic. Vlees dat biologisch is in plaats van een kiloknaller. Eigenlijk alles waar je van weet dat het beter is dan het vaak goedkopere alternatief. Ja, dan moet je soms wel keuzes maken, want het budget is niet altijd toereikend om alles biologisch aan te schaffen. Maar alle beetjes helpen. Uiteindelijk is het eigen verantwoordelijkheid, hoewel anderen, vaak activistische lieden daar principieel anders over kunnen denken.